Linkek a témában:
Homoktövis szedése Kerekegyházán az Ökomúzeumban
Homoktövis szedése Kerekegyházán az Ökomúzeumban
A homoktövis betakarítása zajlik immár második hete.
A nagy meleg miatt már az augusztusban érő fajták is hamarabb érnek. Nálunk a pusztában négyféle van: Orenzsevaja, Jantarnaja, Csujszkaja és Obilnaja. A nevükből is kitűnik, hogy orosz fajták. Ennek a valóban csodás növénynek a szedése a legmacerásabb. Azt sem könnyű kivárni, hogy legalább 3 évig kell ápolgatni, hogy teremjen, de ha elindul akkor fel kell kötni a gatyaszárat.
Az idén is így történt, hogy a 6. éves ültetvényünk szép termést hozott, hála Istennek.
Homoktövis: mindenki egészségére
Az egészséges életmódot kedvelők körében egyre népszerűbb a homoktövis: isszuk, esszük és még a magolaját is hasznosítjuk. De mi fán terem ez a növény pontosan?
Termesszünk homoktövist
TERMESSZÜNK HOMOKTÖVIST*
Manapság egyre többet hallunk egy érdekes gyógynövényről, amely az emberi szervezetre gyakorolt csodálatos hatása miatt vált egyre népszerűbbé. Egyesek mint a tibeti medicina kincsét emlegetik, amellyel már több, mint ezer éve kezeltek hatásosan többféle betegséget a tibeti doktorok.
Meghatározás
Homoktövis. Feldolgozva dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé, sőt olajtermék is készül belőle. Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, amely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese. Gyümölcslé, dzsem készíthető belőle általában más gyümölcsökből készült termékekkel vegyesen, ugyanis a homoktövis gyümölcse savas, hasonlóan a citromhoz. Gyümölcsét gyógyszeralapanyagként is hasznosítják: nehezen gyógyuló sebek, fekélyek gyógyítására.